İçerik yazarlığı diğer adıyla makale yazarlığı dijital çağın yeni mesleklerinden biridir. Bütün dünyada kabul gören internet dünyasının en kabul gören mesleğidir denilebilir. Geniş bir serbest çalışma alanına sahip olduğu için ek gelir isteyen birçok kişinin hayalinin süslüyor. Belirli bir ortama veya mesai saatine bağlı kalmadan internetin olduğu her yerde içerik üretebiliyorsunuz. Bu yazımızda içerik yazarlığı hakkında detaylı bilgiyi bulabilirsiniz.
İçerik Yazarlığı
İnternetin hayatın her alanında etkin şekilde kullanılması, bütün işlerin neredeyse internetten yapılması, kişi ve firmaların yönünü bu alana çevirmesini sağladı. Özellikle e-ticaretin gün geçtikçe gelişim göstermesi, web sitelerinin rekabet içinde olmasını gerektiriyor.
Geçmiş yıllarda arama motorlarında sadece ürünün isminin geçmesi yeterliydi. Arama motorlarının kendilerini güncellemeleri sonucunda daha özgün ve kaliteli içerikler üretmek zorundalar. Arama motorlarında üst sıralarda görünmek için kopya olmayan, kaliteli ve özgün içeriklere ihtiyaçları bulunuyor. İşte burada online içerik yazarlığı devreye giriyor.
İçerik yazarı, müşterinin istediği talimatlar doğrultusunda, kullanıcıya hitap eden, arama motoruyla uyumlu, SEO kurallarına uygun içerikler üretiyor. Örneğin spor ayakkabı satan bir web sitesiyseniz, "spor ayakkabı nasıl temizlenir" arama anahtarıyla hedef kitleye direk hitap etmiş olursunuz.
İçerik yazarı, ürün, hizmet ve sitenizi ilk sıralara taşıyan/taşıyacak kişidir. Bu nedenle bir içerik yazarının donanımlı, edebi bilgisi geniş, direk kullanıcıya hitap edecek şekilde içerik üretmesi gerekiyor.
İçerik Yazarlığı Nedir?
İçerik yazarlığı, internette faaliyet gösteren kişi ve web sitelerinin ürün, hizmet, sitelerini tanıtıcı yazılarının yazılmasıdır. Kısaca, web pazarlama kampanyalarıyla ilgili olan online yazarlık biçimidir. İçerik yazarlığı, blog yazarlığı olabileceği gibi belirli bir ürünü satmak, tanıtmak için web siteleri için tasarlanmış içerikler anlamına geliyor.
İçerik yazarlığı gazetecilik, geleneksel metin yazarlığı gibi mesleklerden farklıdır. Müşterinin istediği doğrultuda içerikler üretilmesi olarak özelleştirilmiştir. Müşteri, hedef kitleye ulaşmak, ziyaretçi trafiğini artırmak, ürününü pazarlamak için belirli kriterlere sahip bilgiler sunar. İçerik yazarı bu bilgiler, talimatlar doğrultusunda SEO uyumlu, kullanıcının ilgisini çekecek, okuyucuyu sıkmayacak, sade ama istenilen bilgileri kapsayan bir içerik üretiyor.
İçerik yazarının internet ortamında iş yapabilmesi için özgün, kaliteli ve SEO uyumlu çalışmalar üretebilmesi zorunludur. Bunu yapabilmesi için sürekli kendini geliştirmeli, araştırma içinde olmalıdır. İçerik yazarlığının eğlenceli ve kazançlı dünyasında yer edinmek isteyen birçok internet içerik yazarlığı adayları yanlış seçim ve uygulamalardan dolayı yazarlık hayatları erkenden son buluyor.
İçerik yazarlığı her ne kadar kolay yapılabilecek bir iş olarak görülse de belirli bir disiplini bulunuyor. Örneğin "içerik yazarlığı" hakkında internette birçok doküman, bilgi, yazı bulunuyor. Sizden de aynı şekilde içerik yazarlığı ne demek yazısı istendiğinde, internetteki yazılardan farklı olması gerekiyor. Yazdığınız yazının içeriği internettekilerle aynı olursa kopya içerik olarak kabul ediliyor. Bu nedenle diğer yazılardan farklı, okuyucunun ilgisini çekecek, bu alanda faaliyet gösterenlere yol gösterecek bir özgünlükte yazmanız gerekiyor.
Online İçerik Yazarlığı Nedir?
Her web sitesinin belirli bir hedef kitlesi vardır. Bu hedef kitleye ulaşmak için onların ilgisini çekecek, sitede bulunma sürelerini uzun tutacak içeriklere ihtiyaçları bulunuyor. Web sitelerine ihtiyaçları olan içerikleri freelance içerik yazarlığı yapan kişiler, ajanslar sağlıyor.
Blog yazıları, video,e- kitap, fotoğraf, infografik gibi türlerde içerikler üretilmesine online içerik yazarlığı deniliyor. İçerik yazarının önceliği hedef kitleyi bilgilendirme, onların sorunlarını çözme olmalıdır. Bu nedenle ürün,hizmet ile hedef kitleyi çok iyi şekilde buluşturmalıdır. Bunu da eğlendirici, eğitici içerikler oluşturarak sağlamalıdır.
Sektörde aranan bir içerik yazarı olmak istiyorsanız bu konuda kendinizi geliştirmeniz gerekiyor. Bunun için de bazı alışkanlıklar kazanmalısınız.
1-Sektördeki gelişmeleri yakından takip edin. Sürekli okuyun ve araştırın. Okuduğunuz metinleri içerik bulutu yazarları gibi bir bulut ortamında klasör oluşturun.
2- Düzenli olarak içerik oluşturun. Parmak kaslarınız ve beyniniz çalıştıkça hız kazanacaktır. Her gün düzenli olarak içerikler üretmeye çalışın. Sadece bir alanda değil, farklı konularda da içerik üretmeye çalışın.
3- Dilbilgisi ve imla kurallarına uyun. Cümleleriniz kısa, net, anlaşılır olmalıdır. Noktalama işaretleri doğru olarak kullanılmalıdır. Kelime sayısını tutturmak için gereksiz kelime ve cümlelerden kaçının. Okurken kullanıcıyı sıkmayacak, net şekilde bilgilenecek türde yazmaya dikkat etmelisiniz.
4-SEO kurallarına hakim olmalısınız. SEO teknik bir terim olsa da kısaca içeriğin istenilen kelime sayısında, anahtar kelimelerin yerinde kullanılması demektir. Genellikle anahtar kelimeler müşteri veya editör tarafından veriliyor. Anahtar kelime verilmeyen içeriklerde anahtar kelime analizi yapmalısınız.
5- Kopya içerikler oluşturmaktan kaçının. Yazma konusunda ne kadar bilgili ve yetenekli olursanız olun, internette bulunan yazıların benzerini yazarsanız, içerikleriniz iptal edilir. İçerik yazarlığı, internetten alıp, bir iki kelimesini değiştirerek tekrar yazmak değildir. Topladığınız, harmanladığınız bilgileri edebi bilginiz ve kelime dağarcığınızı kullanarak özgün şekilde yeniden yazmalısınız.
Yaratıcı İçerik Yazarlığı Nedir?
İçerik yazarlığı popüler, özellikle ek gelir sağlama bakımından avantajlı olunca gencinden yaşlısına birçok kişi bu işi yapmaya başladı. Kısacası internet ortamında sizinle aynı işi yapan binlerce kişi bulunuyor. Bunlardan sıyrılıp, aranan bir yazar olmak istiyorsanız yaratıcı olmanız gerekiyor.
Orijinal ve kaliteli içerikler üretebilmeniz için hayal dünyanızın geniş, kelime dağarcığınızın zengin olması gerekiyor. Örneğin "SEO uyumlu makale" işini yazmadan önce diğer yazarların kullandığı üslupları, verdikleri bilgileri okuyun. Bu alanda yazılmış olan eserleri, kitapları okuyun. Hedef kitlenizin özelliklerini tespit edin. Anahtar kelimelerinizi nerede, nasıl kullanacağınızı tespit edin.
Bütün ön çalışmaları yaptıktan sonra, içeriği yapmak işin kolay kısmıdır. Sadece cümle yapılarına, noktalama ve imla kurallarına, kullanacağınız dile dikkat ediyorsunuz.
İçerik Yazarlığı Nasıl Yapılır?
İçerik yazarlığı yapmak istiyorsanız ya kendi blog sayfanızı oluşturacaksınız ya da bir makale sitesine katılacaksınız. İçerik yazarlığını belirli bir konu üzerinde yapabileceğiniz gibi farklı konuları da kapsayan bir portföy olarak da yapabilirsiniz.
İçerik yazarlığının dijital ortamda aranan bir meslek haline gelmesi, ajansları, siteleri, platformları kaliteli yazarlar aramaya yöneltiyor. Bunlardan biri de onedio içerik yazarlığı ilanıdır. Hayal dünyası geniş, kelimelerle oynayabilecek, sosyal medyaya hakim yazarları bünyelerine katmak istiyorlar. Onedio gibi sitelerin dışında e-dergi, turizm, hizmet, makale sitelerine katılarak da yazarlık yapabilirsiniz.
İçerik yazarlığına yeni başlayacaksanız, bu alanda yeterli tecrübeye sahip değilseniz yazkazan.net gibi güçlü bir sitede yazmanız yararınızadır. Yolun başında hevesinizin kırılmaması, kendinizi geliştirmeniz için editörler online içerik yazarlığı kitap pdf eğitim seti hediye ediyorlar. Bunun dışında size uzman bir yazar temsilci atıyorlar. İçerik nasıl yazılır, nelere dikkat etmelisiniz, anahtar kelimeleri nasıl kullanmalısınız gibi konularda sürekli yardım ve destek alıyorsunuz.
İçerik Yazarlığı ve Metin Yazarlığı Farkı
İçerik ve metin yazarları iki farklı mesleği temsil ediyorlar. Fakat bu iki mesleğin temeli pazarlama ve tanıtımı ele alıyor. Birbirinden bağımsız olarak dijital dünyada faaliyet gösteren bu iki meslek birbirinin tecrübe ve yaptıkları işlerden faydalanıyorlar. Birbirinden bağımsız olan içerik yazarlığı ve metin yazarlığı farkları şöyle sıralayabiliriz;
1-İçerik yazarları her konuda içerik üretebilirler. Hitap ettikleri belirli bir sektör yoktur. Metin yazarları genellikle reklam ajansları için çalışırlar.
2- İçerik yazarlarının içerikleri fazla kelime sayısı içerir. Metin yazarlarının metinleri az ve özdür.
3- İçerik yazarlarında amaç ürünü, hizmeti tanıtmaktır. Metin yazarlarının amacı ürünü, hizmeti satmaktır.
4- İçerik yazarı bilgilendirmeyi ve tavsiye etmeyi, metin yazarı tüketiciyi harekete geçirip, satış yapmayı hedefliyor.
İçerik Yazarlığı Maaş
İçerik yazarlığının sağladığı ek gelir dolayısıyla ne kadar kazanıldığı merak konusudur. İçerik yazarlığı genellikle ek gelir kapısı olarak görüldüğünden düzenli bir maaşı bulunmuyor. Bu işte yazdıkça kazanıyorsunuz. Ne kadar çok yazarsanız o kadar çok kazanıyorsunuz. Kısacası kazancınızı artırmak sizin elinizdedir.
İçerik yazarı olarak kendinizi geliştirmek, düzenli yazarak gelirinizi artırmak, ödemelerinizi düzenli ve zamanında almak istiyorsanız nerede yazacağınıza dikkat etmelisiniz. Gelişiminize olumlu katkıda bulunacak, konu sıkıntısı yaşamayacağınız yazkazan.net gibi bir sitede başlamanız en doğrusu olacaktır.
İçerik Yazarlığı İş İlanları
Web siteleri hedef kitlesine ulaşmak, rakiplerinin önüne geçmek için sürekli özgün ve kaliteli içerikler arayışı içindedirler. Bu nedenle periyodik olarak anlaştıkları makale sitelerine, freelancerlara iş veriyorlar. İçerik yazarlığının belirli bir sektörü olmadığı için zengin bir kaynağa sahiptir. Firmalar, kurumlar, kuruluşlar, işletmeler, esnaf, bireysel hizmet sunan kişiler internette görünür olabilmek için iş ilanları veriyorlar. İş ilanlarına örnek verecek olursak;
- Sağlık sektörü; Özel diş klinikleri, web sitesi bulunan doktorlar, diş hekimleri, diyetisyenler
- İnşaat sektörü; İnşaat firmaları, iç mimari işletmeler,
- Turizm sektörü; oteller, tur şirketleri, tekne-araç kiralama firmaları, pansiyonlar
- Hukuk alanı; avukatlar
-Giyim sektörü; mağazalar
- Astroloji sektörü; medyumlar, hocalar hedef kitlelerine ulaşabilmek için yeni içerikler istiyorlar. Bu zengin içerikler arasından istediğiniz kadar yazabilmek için güçlü referanslara sahip bir sitede yazabilirsiniz.
İçerik Yazarlığı Ücretleri
İnternette yazılan yazıların ücretlendirmesi kelime başına yapılıyor. Genel olarak 100 kelimesi 1 TL olarak ücretlendiriliyor. Yeni başlayan yazarların ücretlendirmesi daha düşük oluyor. Düzenli olarak yazdığınızda, kaliteli içerikler ürettiğinizde yazar seviyeniz yükseliyor. Daha yüksek ücretli işlerden alabiliyorsunuz. Örneğin yazkazan.net sitesinde 100 kelimesi 60 kuruş olarak başladığınız yazarlığa, düzenli ve kaliteli içerikleriniz sonucunda elit kategorisine yükselebiliyorsunuz. Elit kategorisinde 100 kelimesi 1,5 TL'den ücret alıyorsunuz.
İçerik Yazarlığı Başvuru
İçerik yazarlığına yeni başlayanların en çok dikkat etmeleri gereken husus, başvurdukları sitenin kaliteli ve güvenli hizmet vermesidir. Konu sıkıntısı ve ödeme güçlüğü yaşanan sitede boşa zaman harcamış olursunuz. Yazkazan.net gibi bu sektörde kendini kanıtlamış, yazarlarının yanında olan bir sitede başlamanız en doğrusudur.
Yazkazan.net ailesine katılmak için siteye girip, kayıt ol sayfasını doldurmanız yeterlidir. Bütün sitelerde olduğu gibi bu sitede de cüzi bir kayıt ücreti bulunuyor. Bu ücret tek seferlik olup, gerçek yazarla, siteyi meşgul eden kişileri birbirinden ayırmak içindir.
Siteye kayıt ücretsiz olduğunda bu işi yapamayacak kişilerin yer almasıyla, diğer yazarlar mağdur oluyorlar. Bu kişilerin aldıkları işler nedeniyle, diğer yazarların iş kaybı oluyor, editörler boş yere zaman harcamış oluyorlar. Yazmayı seviyorsanız, gelişime açıksanız siteye katıldığınızda size eğitim seti ile danışman desteği sunuluyor. Destek ve yardımlar sayesinde işleyişi kısa sürede kavrayıp, kaliteli içerikler üretmeye başlıyorsunuz.
İçerik Yazarlığı Siteleri
İnternette yazarların buluştuğu siteler bulunuyor. Bu sitelerden bazıları müşteri ile yazarları buluşturuyor. Bazıları da müşterilerle direk temasa geçerek, yazarlarına içerikler sunuyor. Müşteri ile yazarı buluşturan sitelerde yazarın özgeçmişinin kuvvetli, kendini ispatlamış olması önemlidir. Hiçbir müşteri, güvenilirliğini kanıtlamamış yazara iş vermez.
Makale sitelerinde yazarlar direk müşterilerle temas kurmuyorlar. Editörler müşterilerinden aldıkları işleri yazarlarına sunuyorlar. Yazarlar da uzmanlık alanı olan konularda işleri seçip, yazıyorlar. Yazdıkları içeriğin değerine göre ödemelerini alıyorlar.
İçerik yazarlığı son dönemin yükselen trendi olarak dikkat çekiyor. Zengin ve kapsamlı bir dünyası olduğu için gelişime açık, yazı yazmayı seven herkese hitap ediyor. Bu alanda kalıcı olmak, özgün ve kaliteli içerikler üretmek için sağlam bir desteğe ve yardımınız bulunuyor. Bu yardımı yazkazan.net ailesine katılarak alabilirsiniz.
Bu makalenin yararlı olduğunu düşünüyorsanız paylaş butonuna basarak, çevrenizle paylaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soru ve düşüncelerinizi yorum olarak atabilirsiniz.
Yorumlar ( 0 )